Susan

“Die beer aan het werk, dat ben ik”

Nieuwsgierig, nieuwe paden ontdekken, luisteren, rustig observeren, meedenken en krachtig gaan staan voor zaken die belangrijk zijn.

Een zaadje planten

Al van jongs af aan was ik geraakt door de natuur om me heen. Het was dan ook geen verrassing dat ik me bij de studie Bos-en Natuurbeheer aan Wageningen Universiteit helemaal thuis voelde. En daar is ook het zaadje gepland in het willen begrijpen van conflicten tussen mensen en wilde dieren en vooral welke lessen we daaruit kunnen trekken om juist wel samen te kunnen leren leven. Dit zaadje werd alleen niet in de collegezaal gepland. Ook niet in Nederland, maar tijdens mijn stage in en rond Yellowstone National Park, Montana, USA.

Nieuwe inzichten opdoen

Deze stage, was op allerlei fronten een grote eyeopener. Eén van de projecten waar ik in meedraaide ging over de interactie tussen mensen en beren. Daarvoor gingen we op zoek naar pootafdrukken en uitwerpselen van beren en controleerden kampeerplekken op achtergebleven afval. Wanneer we mensen tegenkwamen stelden we hen een paar korte vragen, zoals waar ze sliepen, of ze beren waren tegengekomen, en hoe ze handelen wanneer ze beren tegenkomen. Ondertussen keken we goed of ze een geweer of pepperspray bij zich hadden. De link naar hoe belangrijk het is om de interactie tussen mensen en wilde dieren te begrijpen werd niet alleen daar gelegd, maar ook mijn fascinatie voor beren…

Waar een wil is, is een weg

Dat zaadje had nog even tijd nodig om verder tot ontwikkeling te komen. Via een aantal jaren in de beleidswereld gewerkt te hebben en daar de nodige praktijkkennis opgedaan te hebben, ben ik uiteindelijk teruggegaan naar de universiteit om een promotietraject te starten. Die drive om onderzoek te gaan doen naar mens-dier interacties bleef me achtervolgen. Na een ecologisch georiënteerde studie en ervaring in de beleidspraktijk ging ik nu een sociaal wetenschappelijk onderzoek. Een logische match om juist dat spanningsveld dat discipline overstijgend is nader te onderzoeken. Eerlijk is eerlijk, deze carrière switch is niet zonder figuurlijke beren op de weg verlopen. Onderweg heb ik geleerd me niet te laten afschrikken door al die verschillende beren. Ik heb juist geleerd om al die beren met hun eigen karakters te leren kennen en zo te snappen op welke manier we wel eenzelfde doel kunnen nastreven.

Mensen en Wilde Dieren met elkaar verbinden; in gesprek met alle beren op de weg

Ik weet niet hoe, maar er is wel een manier

Mijn hele leven draait om manieren te vinden hoe een bepaald doel uiteindelijk wel bereikt kan worden. Zoals die stage naar Yellowstone. Daar waren nog geen contacten vanuit de universiteit. Maar waar een wil is, is een weg… Zo ook met de combinatie van een PhD-traject en vier kleine kinderen. Absolute uitdagingen, maar eveneens niet onmogelijk!

En zo is het ook bij conflicten tussen mensen en wilde dieren. Uit mijn ervaringen kan ik zeggen dat diverse mensen, vanuit diverse disciplines, allemaal wel willen samenleven met de wilde dieren die zij als “probleemdier” zien. Alleen, bij het beantwoorden van de ‘hoe’ vraag, lopen ze vast binnen de standaard manier van denken en mogelijkheden, vaak met gebruik van dodelijke maatregelen.

Tijd om wakker te worden en . . . actie!

Mijn drive voor dit thema komt niet alleen voort uit de ervaringen die ik opgedaan heb. Ik zie ook een maatschappelijke (en ecologische) noodzaak. Duurzaamheid staat niet voor niets hoog op diverse politieke agenda’s. Het effect van klimaatsveranderingen op waar wilde dieren voorkomen is zo’n ander belangrijk thema. Zo tref je straks bijvoorbeeld ineens een bruine beer in je achtertuin aan (ok, wellicht nog een paar jaar wachten). Wolven daarentegen zijn inmiddels wel in Nederland, dat hadden we 10 jaar geleden niet kunnen bedenken.

Verbinden

Wat mij vooral drijft is of we bereid zijn te ‘luisteren’ naar de ander. Te luisteren naar de stem van andere mensen èn naar de ‘stem’ van de wilde dieren om ons heen. Door ècht te luisteren, te begrijpen en te zien waarom die ander zich op een bepaalde manier uit, is het mogelijk om duurzame vervolg stappen te nemen. Dat betekent letterlijk een stukje loslaten van controle en openstaan voor de wederkerigheid in relaties. Die uitdaging ga ik graag met mens (en dier) aan.

Door ècht te luisteren, te begrijpen en te zien waarom die ander zich op een bepaalde manier uit, is het mogelijk om duurzame vervolg stappen te nemen.

Bekijk het eens vanuit een ander perspectief

Het geven van inzicht in de diverse perspectieven van zowel mens als wild dier rondom conflicten is niet voor niets mijn specialiteit. Dit gaat van woordkeuzes tot de èchte verhalen van zowel mensen als van de wild dieren zelf. Deze verhalen verzamel ik uit de praktijk in binnen- en buitenland. Ze staan niet alleen centraal tijdens mijn lezingen, workshops, gesprekken en masterclasses om jou te inspireren anders te leren denken met wilde dieren. Deze verhalen houden mij ook scherp in waar ik sta in relatie tot (bepaalde) wilde dieren.

Ik sta dan ook altijd open om een ander perspectief te leren begrijpen. Jij ook?

Meer weten over wie ik ben en waar ik voor sta?

  • Je kunt me volgen via Linkedin, en stuur gerust een connectieverzoek als we nog niet gelinked zijn.
“Ik ken Susan als enorm vriendelijk, empathisch en consciëntieus – zowel privé als zakelijk. Susan werkt met volle aandacht en nauwgezet en kan erg goed meedenken over een grote variatie aan onderwerpen.”

Dr. ir. Hanneke J. Nijland
Independent Researcher – Hanneke J. Nijland Research & Consultancy