Tegenpolen

Australië

Iedereen weet welke ramp zich daar afspeelt voor mens, dier en natuur in brede zin.

Mensen worden getroffen door de vuurzee en miljoenen dieren sterven in de vlammen.

Vuur is de gemeenschappelijke vijand.

Maar dan…

Elders in Australië is het plan opgevat om ca. 10.000 kamelen dood te schieten. Kamelen die te dicht bij mensen komen. Wellicht ook een gevaar vormen, maar bovenal water opdrinken. En water is al schaars, voor mens en kameel.

Water-schaarste is daar de gemeenschappelijke deler.

Twee extremen in hetzelfde land.

De gekozen oplossing voor de waterschaarste is het doden van kamelen. Deze kamelen-oplossing zie ik als een gemiste kans. En, het laat vooral een beperkte visie zien rondom de omgang met wilde dieren (feral of niet). Is er werkelijk waar geen andere oplossing mogelijk? De gekozen oplossing laat mij zien dat er weer gekozen wordt voor de oplossing van de heerser; wij mensen bepalen. Mens boven (ander) wild dier. Zo lukt het natuurlijk nooit om een andere manier van denken aan te wenden. Een manier van denken waarbij wij mensen in eerste instantie gaan zoeken naar manieren om wèl samen te leren leven in plaats van radicaal 1.000-en dieren af te gaan schieten.

Ik weet uiteraard te weinig van de exacte situatie in Australië, dat moet ik eerlijk zeggen, maar dit media bericht zal vast niet compleet fake news zijn….

Bovendien, de gekozen maatregel om de dode kamelen te verbranden, staat in schril contrast met de foto van Brad Fleet. Deze foto wordt inmiddels als symbool gezien voor de huidige ramp van de grootschalige bosbranden. Op de foto is een verbrande kangoeroe te zien met zijn hele lijf gedrukt in een afrastering, waarmee hij/zij uitdrukt; ik wil vluchten voor het vuur, maar ik word tegengehouden. Met als gevolg; levend verbranden tegen het hekwerk.

De één wordt verbrand als gevolg van een natuurramp, de ander wordt verbrand als gevolg van een maatregel om overlast tegen te gaan (gelukkig niet levend verbrand, maar toch).

P.S. In het kamelen-artikel staat ook dat 1 miljoen kamelen gelijk staat aan 400.000 meer auto’s erbij ….