Loslopend wild in een treincoupé

Wat was het een feestje in de rijtuigenloods tijdens het DierenBeschermingsfestival afgelopen vrijdag 8 november 2019. Samen met nog zeker 650 andere mensen was daar van alles te doen: van workshops jongleren, nagels laten lakken, gekke foto’s met dierenkoppen maken tot het volgen van wat meer inhoudelijke workshops die je aan het denken ging zetten. Zo mocht ik zelf ook twee workshops geven in één van de aanwezige treincoupés.

 

Kdeng Kdeng Kdeng kdeng-tuut tuut

Ja, nu heb je hem meteen in je hoofd zitten, toch? De treincoupé waar ik mijn workshops in mocht geven stond echter muurvast. Het enige ‘kedeng’ wat je hoorde was het creatief ombouwen met stoelen zodat ik in de dubbele coupé nog een beetje oogcontact kon hebben met de mensen die het verst weg zaten. Maar het is aardig gelukt en met de flip-over ging ik dan ook maar creatief improviseren. ‘tuut tuut’ we konden van start!

Op reis met wilde dieren

Daar gingen we, spoedig op pad door verre landen met diverse prachtige verhalen over intieme momenten met olifanten in Afrika, grote zeeschildpadden die onder je door komen zwemmen, machtig grote elanden in Zweden, tot reeën in Nederland die niet doorhebben dat je op 10 meter afstand staat. Bijzondere, intieme, spannende en hartverwarmende momenten werden gedeeld. Allemaal met een goede afloop – gelukkig! Daar gaan we de Disney-kant op. Maar niets was minder waar..

 

De boze grote …

De wolf kwam dan wel niet op bezoek, maar de mand van roodkapje had ik wel bij en die werd ruimschoots gevuld met allerlei mooie verhalen. Diverse mooie verhalen die gedeeld zijn tijdens de workshoprondes zullen terug te lezen zijn in mijn boek “You hate ‘m or you love ‘m: mensen en wilde dieren”.  En dus ook de conflicten. Die mogen niet vergeten worden. Wanneer je het over mensen en wilde dieren hebt, is het niet alleen maar rozengeur en maneschijn. De keiharde werkelijkheid dient zich aan wanneer een vos je hobby-kippen doodbijt of andere “probleemdieren” om de hoek komen kijken. Daar moet verandering in komen, maar hoe?

Omdenken met wilde dieren

Samen met de aanwezigen heb ik in beide workshops (resp. ca. 35 en 25 aanwezigen) kort gebrainstormd hoe we nu wel kunnen leren samenleven met wilde dieren in een land als Nederland. En ik kan je zeggen er werd heel creatief nagedacht over wat we in onze stoutste dromen zelfs niet zouden willen.  Wat dacht je van overal valkuilen plaatsen? Alles ontbossen? Tot zelfs Obelix inschakelen voor de zwijnen? Ging dat uiteindelijk ergens heen? Jawel! Ons creatieve brein maakte overuren, helaas waren die uren er in werkelijkheid niet. Uiteindelijk kwamen we in de verschillende workshop rondes tot verschillende kernpunten die belangrijk zijn om te leren samenleven met wilde dieren, waaronder ‘Voorlichting’, ‘Inrichting van de ruimte om ons heen’, en ‘Belangen van de dieren’. Dit was nog maar een korte brainstorm dus stel je voor wanneer we meer tijd hadden gehad, dan hadden we vast nog een verdiepingsslag kunnen maken.

 

 

 

Samenvattend: We hebben gelachen, mooie verhalen gedeeld, en creatief, bloederig en totaal dieronvriendelijk nagedacht. En toch kwamen we ergens. Dit was slechts één station. Ik ben klaar om naar een volgend station te reizen…kedeng kedeng kedeng kedeng –  * roar roar * – BEAR at Work.